Disclaimer

All content on this blog is fictional and any resemblance with actual events are purely coincidental. When you choose to read this blog you also agree to not get offended or try and use any content to defame me as a person or anyone connected to me. If you cannot commit to this agreement you are violating the agreement you agreed to by reading this blog. I repeat that by the act of reading this blog you are committing to this agreement of not getting upset or using content in a way that could be considered an act of aggression. If you cannot follow this agreement I urge you to not read this blog.

tisdag 26 april 2016

Korkade Saker Folk Gör

34. Using silence as your preferred method of communication. If someone sends you a text, then you reply. If you have to let someone down, then tell them. If there is a date you cannot make, a deadline you cannot hit or an agreement you no longer wish to honour – then speak up.


Den här nr 34 kan skapa väldiga ledsamheter, då den som ignoreras tror den andre inte bryr sig, är arg på den eller något. Att ignorera någon kallas "silent treatment" när det handlar om sk "narcissistic abuse". Det är ett sätt att straffa, att visa den man dissar att den är oviktig, göra den orolig, rädd, försämra dennes självförtroende. I narcissistiska relationer används det ofta strax efter en "honey moon fase" där man varit i sjunde himlen. Att gå från "hot to cold" skapar oro, ångest, övergivenhetskänslor hos den som blir ignorerad. Det är därför jag känner det är så jobbigt att följa regeln "no contact" med människor som helt enkelt inte är trevliga och skapar drama och oro i ens liv. Känner mig som en liten skit som ignorerar, för jag vill inte göra någon ledsen. Vilket ofta lett till att jag blir ledsen genom att hålla kontakt med människor som inte är trevliga mot mig (nr 22 Treating others like crap).


Är det någon som bryr sig blir den sant ledsen att bli ignorerad, medan de som inte bryr sig förstås inte bryr sig. De flesta narcissister är faktiskt mycket charmiga, hjälpsamma och trevliga mot flertalet människor. Speciellt alla som har inflytande och som kan ge dem mer popularitet. De är duktiga på att få en stor flock av beundrare, som sen hjälper till att attackera den som de ogillar. Flocken kallas "flying monkeys" efter Trollkarlen i Oz, där häxan har såna som attackerar Doris. Du märker att du är utsatt för att folk brinner för att försvara något "helgon", ringer och orerar över påhittade förolämpningar, överdriver saker, snokar runt för att hitta någon skit att hacka på dig för, och helt enkelt bara kan se dåliga saker i allt du gör. Människor som älskar dig ser BRA saker i det du gör, och tolkar saker positivt, läser vad du skriver noga, visar empati för dig.

Se upp för DUBBLA regler, där du inte får bli arg ens för taskiga saker någon faktiskt sagt eller gjort, medan du ska skämmas och be om ursäkt för saker du aldrig menat eller sagt. Dvs du ska ansvara för andras fantasier, medan de inte ens behöver stå till svars för faktiska otrevligheter. Alla Flygande Aporna kanske t o m själva börjar med otrevligheter mot dig, för att liksom visa dig hur lite du och dina känslor är värda. Detta undergräver självförtroendet, och en klump av ren och skär ångest infinner sig. Om du försöker be om ursäkt för den inbillade förolämpningen ignoreras du troligen, eller får hör att du därmed erkänt att du menade det som de hittade på. Om du påpekar det taskiga i det som sagt om dig eller till dig, får du kanske höra att du inbillar dig saker, och är en idiot. Så du kan inte få en ursäkt, medan du ska be om ursäkt. Det här är det som kallas "double set of rules" och de finns för att narcissisten aldrig ska kunna förlora, oavsett vad denne sagt eller gjort.


Viktigt att observera är när någon använder absoluta termer. T ex "du hjälper aldrig till", eller om den som försvaras "hon/han hjälper bara till". Dvs allt du gjort räknas inte, lika med noll, oavsett vad som är sant. Spelar ingen roll för det tillhör HISTORIEN, och narcissister skriver alltid om den. Det som hänt i det förgångna kan man påstå vad som helst om. Om du ställt upp och kört runt och lånat pengar och brytt dig om den här typen av människor, kommer ingen att i efterhand erkänna det. De kommer inte att berätta för andra att du ställt upp, utan låtsas att du "aldrig hjälper till". Om du samtidigt hjälper en snäll människa märker du skillnaden. Trots att du kanske hjälper den snälle knappt en bråkdel av den krävande, så får du mer uppskattning och slipper någonsin höra att du "aldrig hjälper till". Absoluta termer är till för att skapa Svart - och - Vita situationer. Ingenting är så absolut. 

Ingen är perfekt. Ingen är alltid god. Vi blir alla arga ibland. De dubbla reglerna gör att när narcissisten är arg är det befogat, oavsett om det finns grund att vara arg. Narcissisten har rätt att vara arg bara för att du inte kan hjälpa till med kort varsel med någonting egentligen helt oviktigt, som att den vill gå på en fest plötsligt och kräver att du skjutsar, eller sitter djur- eller barnvakt. Däremot så har du som icke varande narcissist inte rätt att ens bli arg om narcissisten vägrar ställa upp trots lång förvarning, och trots att det är väldigt viktigt. Då sätter den villkor som kan bli helt omöjliga att tillmötesgå, samtidigt som denne målar sig själv i helgon-glorian bara för att den "försökt hjälpa till". Så om den kan undvika det genom att slingra sig, eller göra dig arg genom att skälla på dig för struntsaker, så gör narcissisten det. Din ilska är heller aldrig befogad, och istället perfekt att använda som bevis på din oerhörda ondska och okänslighet. 


Det här är så narcissisten kan spela på dina känslor. Du mår skit av att tänka på att du "sårat någon", medan narcissisten givetvis inte mår det minsta dåligt om du är sårad. Att få andra att tro att du gjort eller sagt något, vinkla saker till det värsta, leta fram saker de annars aldrig skulle titta efter och sprida ut det i syfte att svartmåla dig, är alla metoder en narcissist använder, som inte vill behöva betala tillbaka en tjänst eller skuld den har till dig. Det kan röra som om gentjänster, likaväl som rena monetära skulder. Ofta mår du så dåligt av att begära tillbaka något av allt den "lånat" av dig att du helt enkelt skriver av skulden och sen ger lika mycket till alla andra, som inte tiggt. Det var vad min far brukade göra varje gång min narc-bror tiggt pengar. Det är för att skuld-trippandet, orerandet om hur hemskt det är för narcissisten att behöva be om pengar och en massa sånt dravel blir för dränerande på den som snällt ställer upp. Man känner sig som ren skit.

Märk väl att narcissisten sällan eller aldrig bryr sig om att du mår som skit av vad den gör. Det enda den bryr sig om är om den själv eller de som den associerar sig med mår som skit. Om du varit i narcissistens farvör förut har denne säkerligen någon gång agerat i ilska över orättvisor du drabbats av, och som i förlängningen då även drabbar narcissisten. Kanske t o m varit argare än du. När då samme person, som förut var så på din sida, nu hugger kniven i ryggen på dig och ger blanka fan i dig, när det handlar om saker som endast är till din nackdel, blir detta ofta en systemchock. Du kanske känner att all energi rinner av dig? Du får fruktansvärt ont i bröstet, har ångest och kan inte sova om nätterna. Du förstår helt enkelt inte vad som hände. Varför är nu personen så emot dig? 


En sak du också lär märka i en sån här situation är att trots att narcissisten inte direkt var hjälpsam från början, utan väldigt otålig och irriterad, så får du efter du blivit sur på ohjälpsamheten höra hur denne INNAN haft för avsikt att hjälpa dig, men nu ångrat sig. Det här är faktiskt helt ypperligt, för nu har narcissisten lagt skulden på dig och kan friskriva sig själv från det som den hela tiden inte ville göra - hjälpa dig tillbaka. Efter att du några gånger drabbats av det här från samma person tror jag du börjar inse att den här personen helt enkelt ger fan i dig. Du är bara en korkad idiot som tror du betyder något, och därför någon man kan utnyttja. Om du trott du varit till ovärderlig hjälp, varit omtyckt tillbaka och att ni är ett "team", blir den här insikten ett hårt slag i ditt ansikte. 

Jag vill därför också peka ut punkt 19 - "Allowing other people to write your story. Save that for when you’re dead". Det här är det som gör det helt omöjligt för mig att umgås med många människor. De har redan bestämt sig för vad jag är för något. Det är bara det att deras bild av mig inte har mycket gemensamt med hur jag känner att jag är, eller ens hur de som verkligen känner mig tycker att jag är. Alla har sin bild, men om någon har en alltför avvikande bild av dig, mot hur du känner dig själv, blir helt enkelt samvaron med dem alltför obehaglig och ofta rent kränkande. De kanske tycker du är en halvidiot, som inte har något vettigt att säga, så de lyssnar aldrig och skrattar istället tyst så snart du öppnar käften och börjar tala. Det vill säga att de "osynliggör" dig. Den du är har nu ersatts av en fiktion, som de själva skapat. Och det är inte ok. Du har rätt att vara den DU känner att DU är. Kram.

Ingis Erlingsdotter - Magnolia Lane
Hur andra kanske ser mig - gammal och väldigt fånig?

 Här är hela listan från sajten:
1. Putting your own opinion to a fact. Unless you’re 100% certain – it’s not a fact, and you’re probably making it worse.

2. Waiting for something better to come along before you quit the thing you hate. This goes out to all the people stuck in dead end jobs, mismatched relationships, and boring social circles. Tomorrow never comes.

3. Not asking someone out because you think they are out of your league. Give them a chance to make that decision, not you.

4. Worrying about the traffic jam making you late for work, getting caught in the downpour without a jacket, or forgetting to get back to someone after you made a promise. Shit happens, get over it.

5. Thinking you’re more important than anyone else. You’re not. You’re just as important as everyone else.

6. Blaming other people when shit hits the fan. If it’s your own fault, admit it. If it’s not, then assume the person responsible is fully aware – they don’t need you pointing it out.

7. Forcing your religious beliefs onto another person. Well done – you’re a Christian/Muslim/Buddhist/Atheist/Jedi… whatever, do you want a medal?

8. Being afraid to spend money. You worked hard to earn it – so do something with it.

9. Waiting for a magical sum of money to appear. There is never enough – the sooner you realise this, the sooner you can start living.

10. Buying lottery tickets. See number 9.

11. Believing something to be true because you heard it from an authority. Do your own research. Form your own judgment. Trust your own instincts.

12. Ignoring your instincts. They’ll keep you alive.

13. Ignoring advice. Even if it seems misplaced – it probably comes from personal experience – which makes it completely relevant.

Kanske somliga tror jag har horn?
 
14. Refusing to watch a movie, read a book or buy a product just because it’s popular. One day, you’ll miss out on something amazing.

15. Looking too far into the future. It will never exist.

16. Trying to erase the past. It happened – accept it.

17. Ignoring the present moment. This shit is happening so pay attention.

18. Focusing too much on making a good impression. They will see the ‘you’ that they see – and there’s not a lot you can do about it. If you act with integrity, treat them with respect and look them in the eye – you’ve successfully played your part in their life story.

19. Allowing other people to write your story. Save that for when you’re dead.

20. Giving someone a lecture about a subject you know nothing about. People are remarkably good at sniffing out bullshit.

21. Treating your body like crap. It’s the only one you’ll ever use.

22. Treating other people like crap. See number 5.

23. Assuming someone is happy because they’re always smiling. Depression produces Oscar winning performances.

24. Blaming yourself for not realising something was wrong. You didn’t know because they didn’t want you to know. End of.

25. Suffering in silence. It’s not your fault. It’s an illness, and people give a shit. Let someone in – even if it’s one person – it could change your life.

26. Being scared of success. Fear is an essential part of life and expecting it to go away will always end in disappointment. Some of the world’s greatest entertainers get nervous before a performance. Some of the world’s greatest athletes are full of self-doubt as they face their opponent. Some of the world’s greatest entrepreneurs, innovators, and CEO’s question their own products the night before a big launch. Always be afraid – never stand still.

Vissa kanske tror jag är fortfarande ett barn?
 
27. Doing the same thing over and over, and expecting a different result. If something isn’t working then try something new.

28. Aiming for perfection and avoiding mistakes. The person who never made a mistake – never made anything.

29. Living your life vicariously through others. Great writers will always take you along for the ride, but learn the difference between inspiration and imaginary. The brain is easily fooled into thinking it was really there.

30. Reading ‘The Secret’. The universe is just as lazy as you are. Do yourself, and it, a favour by at least meeting it halfway. Sitting on your fat ass and wishing for a better life is the reason why you have a fat ass in the first place. Expect brain-rot to kick in next.

31. Being jealous. It ruins lives.

32. Believing there is an ‘us’ and ‘them’. Quit your whining, work harder, and meet the right people – all within your capability.

33. Feeling pressured into following the crowd. If you really don’t want to do something, then you have every right to say no.

34. Using silence as your preferred method of communication. If someone sends you a text, then you reply. If you have to let someone down, then tell them. If there is a date you cannot make, a deadline you cannot hit or an agreement you no longer wish to honour – then speak up.

35. Following the news. It’s negative, untrustworthy, and it will not enhance your life in any way, shape or form.

36. Getting involved in online arguments. You may as well be talking to yourself.

37. Choosing the easy option. Everything worth doing was worth the effort.

38. Giving up something you really want because it’s difficult. Everything you’ve ever done was difficult at some stage. As a small kid you learned how to read, write, and recall 26 random characters – in sequence. You reached fluency in one of the most challenging languages ever created. You went from the comfort and safety of your home to spending most of your days in an alien environment cooped up with 20 likeminded strangers. You dealt with ghosts in the night, monsters under the bed, and lived in a world of giants. Do you think your life is difficult? Your 5 year old self is mocking you right now. Man up.

39. Forgetting numbers 1 through to 38. Go back and find the one which resonates with you the most.

Bara jag själv vet vem jag egentligen är...